Persoonlijke ontwikkeling

 

Leer jezelf nog beter kennen om de beste versie van jezelf te worden.

 

Heb je het idee dat je effectiever en daadkrachtiger kunt functioneren binnen je functie of niet optimaal gebruik maakt van jouw talenten en kwaliteiten? Blokkeer je bij bepaalde situaties? Heb je het gevoel dat er meer in je zit dan er nu uitkomt?

 

Vrijblijvend adviesgesprek

Persoonlijke effectiviteit

 

Persoonlijke effectiviteit staat voor het kennen van jezelf met alles wat je meebrengt aan kwaliteiten en ontwikkelpunten. Samen met de coach ga je deze grondig onderzoeken, leren accepteren en verder ontwikkelen om effectiever en doelgerichter te worden. Daarnaast leer je communiceren op een wijze die bij jou past, waardoor je meer plezier in je werk en privé ervaart.

 

 

Burn-out of bore-out

 

Voel je je opgejaagd en/of juist steeds vaker moe? Heb je spanningsklachten, moeite met concentreren, ben je prikkelbaar of neerslachtig? Lukt het je niet meer om alle ballen in de lucht te houden? Voel je je opgebrand en lukt het je zelf niet meer om je energieniveau op peil te krijgen? Of voel je juist verveeld en oververmoeid omdat je te weinig uitgedaagd wordt, je onder je niveau werkt of te veel routinematig werk doet?

 

De symptomen van een burn-out of een bore-out kunnen bij iedereen verschillend zijn. Bij beiden is het van belang dat je weer geactiveerd wordt en op zoek gaat naar uitdagingen. Dit kan in het werk zijn maar ook in een nieuwe opleiding of iets in de privésfeer. Ook kan bewegen een grote rol spelen in het herstellen van een burn- out of bore-out.

 

Heb je beginnende burn-out of bore-out klachten of ervaar je al langer emotionele en fysieke uitputting? Onze coach gaat samen met jou op zoek naar wat jij nodig hebt om weer beter in je vel te zitten en te herstellen. Enerzijds wordt er gewerkt aan verwerking en herstel en anderzijds aan fysieke activering om het herstel te bevorderen. Tijdens de herstelcoaching doorlopen we de volgende stadia: herkennen, erkennen, aannemen, vastpakken, accepteren en loslaten. Er wordt onder andere gewerkt met systemisch werk, lichaamswerk en wandelcoaching.

 

 

Rouwverwerking

 

Ben je iemand verloren die heel belangrijk voor je was? Moest je ongewild afscheid nemen van je baan, je passie of je gezondheid? Of heb je veel pijn om een ander gemis? Lukt het je niet om los te komen van het intense verdriet? Of heb je het gevoel dat je leven stilstaat?

 

Hulp van een professional kan dan van grote waarde zijn. Samen gaan we het natuurlijke rouwproces op gang brengen. Onderzoeken we wat jij nodig hebt om je verdriet te verwerken en het gemis een plek te geven. Misschien door op zoek te gaan naar een andere invulling voor de leegte die overgebleven is. Het doel is dat er ruimte ontstaat om weer verder te kunnen en de draad weer op te pakken.

 

 

Herstel / re-integratie

 

Is het tijd om na een periode van verzuim, minder of geen werk weer aan de slag te gaan? Maar heb je moeite om de eerste stappen te zetten? Weet je niet waar en hoe je moet beginnen? Of ben je onzeker of je het allemaal nog wel kunt?

 

Door middel van een uitgebreide vragenlijst wordt een analyse gemaakt waarin jouw re-integratie (on)mogelijkheden naar voren komen. Je krijgt inzicht in je gezondheid, sociale ondersteuning, maatschappelijke participatie, sollicitatievaardigheden en werkhouding, waardoor je precies weet waar je aan kunt werken en wat je succesfactoren zijn. Tijdens een coachingsgesprek worden de resultaten besproken en zal er een maatwerkplan om te re-integreren worden opgesteld. Daarnaast komt aan de orde hoe je dit bespreekbaar maakt op het werk.

8,9
Klanten geven ons een gemiddeld cijfer van 8,9

Work-life balance

 

Ben je ’s avonds nog veel met werk bezig? Word je wakker met je werk in je hoofd? Wil je als je thuis bent liever op je werk zijn of andersom? Of doe je van alles voor iedereen, maar kom je niet aan jezelf toe? Ben je benieuwd naar de kwaliteit van je eigen work-life balance en hoe je deze kunt optimaliseren?

 

We onderzoeken jouw werkvermogen op de lange en korte termijn, de huidige werk-privé balans en de balans tussen draaglast en draagkracht. Vervolgens ga je op onderzoek uit waar het nodig is om de balans te verbeteren en wat je daarin te doen hebt. Zo ga je op zoek naar manieren hoe je actief aanpassingen kunt doen en je vertaalt dit naar concrete stappen in het dagelijkse leven. Je schrijft aan de hand hiervan een personal balance plan. Het doel van dit plan is dat je de factoren waarmee je de balans kunt vergroten kent en deze weet in te passen en vast te houden op momenten dat het nodig is.

Assertiviteit / grenzen stellen

 

Vind je het lastig om nee te zeggen, of uit te spreken wat je wilt, denkt of voelt? Voel jij je wel eens onzeker om je mening kenbaar te maken? Wil je je sterker, zelfbewuster en weerbaarder voelen in het contact met anderen? Wil je je zelfvertrouwen een flinke boost geven en beter kunnen communiceren? Of ben je juist super assertief en ervaren anderen je als intimiderend, steek jij je mening niet onder stoelen of banken, maar hebben anderen het gevoel geen ruimte te krijgen? Terwijl je dit eigenlijk niet zo wilt? Wil je meer verbinden en zorgen dat anderen je als meer toegankelijk ervaren?

 

Aan de hand van concrete praktijksituaties en de theorie over ‘persoonlijke ruimte’ worden jouw grenzen onderzocht en vastgesteld in een coachingsgesprek. Hoe ga jij met je persoonlijke ruimte om en hoe gaan anderen met jouw ruimte om? En hoe ga jij met de persoonlijke ruimte van anderen om? Er wordt aandacht besteed aan jouw mate van assertiviteit, zaken die het bewaken van jouw grenzen bevorderen c.q. lastig maken of het aanvoelen van de grenzen van anderen ingewikkeld maken. Aan de hand van theorie over conflicthantering van Kilmann kunnen de reactiepatronen op voor jou lastige situaties in kaart worden gebracht.

 

Een minitraining met acteur kan ook een waardevolle toevoeging zijn. Het nieuwe gedrag kan je dan oefenen aan de hand van de theorie en eerder besproken praktijksituaties. Ook kan een bokstraining met een personal trainer en onze coach ingepland worden. Aan de hand van opdrachten boks je met de personal trainer met als doel inzicht te verkrijgen in sub-assertief, assertief en agressief gedrag en tegelijkertijd de eigen grenzen beter te stellen en bewaken en/of de grenzen van anderen beter leren herkennen. De fysieke ervaring maakt dat er een nieuwe neurologische verbinding ontstaat waardoor de mentale weerbaarheid wordt vergroot.

 

 

Omgaan met perfectionisme en faalangst

 

Vind je zelden dat je iets goed doet? Zijn er gedachten en stemmen die tegen je zeggen wat je beter had kunnen doen? Verwacht je altijd meer van jezelf? Zie jij je eigen fouten als bevestiging dat je het niet kunt en ben je geneigd jezelf te veroordelen? Of vind je het lastig te verdragen als iemand je op een fout wijst?

 

Zelfkritiek is pijnlijk en niet goed voor het zelfvertrouwen. Reflecteren en alle kanten van een situatie belichten is prima, daardoor leer je en ontwikkel je jezelf. Echter het niet stil kunnen staan bij wat goed gaat en waar jij goed in bent is op lange termijn destructief. Tijd om je innerlijke criticus te gaan herkennen en loslaten en jezelf op waarde te gaan schatten!

 

Eerst onderzoek je samen met de coach waar je vandaan komt. Aan de hand van de rationele effectiviteitstraining onderzoeken we welke irrationele gedachtegangen je in de weg zitten om je faalangst en perfectionisme op rationele wijze los te laten. Daarnaast kijken we op het niveau van gewaarzijn (voelen en ervaren) waar het perfectionisme en de faalangst verankert zijn in jou en wat je te doen hebt om het los te laten. Ook Voice Dialogue is een goede methodiek om de innerlijke criticus aan de tand te voelen, waarom hij graag wil dat jij het goed doet of geen fouten maakt. Daarnaast ga je nieuwe denkwijzen eigen maken die je helpen relaxter met zaken om te gaan.

 

 

Visie op jezelf

 

Ben je benieuwd wie je in essentie bent en hoe je invulling wilt geven aan je leven, je rol als partner, vader, moeder of je functie? Of heb je een ambitie waarover je twijfelt of je dat kunt? Of weet je dat je iets anders wilt, maar niet precies wat je nou eigenlijk wilt? Heb je moeite om keuzes te maken, focus te houden en richting te geven aan je leven?

 

Een coachingstraject kan je daar inzicht in geven. We beginnen met het invullen van de Werkgerelateerde Persoonlijkheidsvragenlijst en de ACT Algemene Intelligentie test, waarin jouw persoonlijkheid, competenties en capaciteiten objectief worden weergegeven. Dan stellen we je visie op jezelf, je rol, etc. aan de hand van de scenariotechniek vast. Met de oefening van de ‘helden en de schurken’ zetten we je visie op scherp. Op basis daarvan gaan we jouw toekomstwensen onderzoeken.

 

Daarnaast onderzoeken we wat jouw drijft en gelukkig maakt. Tot slot staan we stil bij wat je nodig hebt om dit te realiseren. Wat moet je ontwikkelen en hoe ga je dat doen? Als we dat weten kunnen we je hier gericht op coachen.

 

 

Persoonlijk leiderschap

 

Wil jij je minder laten beïnvloeden door wat er in je omgeving gebeurt en meer je eigen koers varen? Zelf aan het roer van jouw leven staan en een proactieve houding ontwikkelen? Leren meer regie te pakken op de gebieden in je leven waar je zelf invloed op hebt? En leren los te laten waar je geen invloed op hebt? Wil jij de kwaliteit van je eigen leven verbeteren?

 

De eerste stap in de coaching is bewustwording. Aan de hand van een terugblik op jouw leven door het schrijven van jouw biografie, onderzoeken we welke patronen jij ontwikkeld hebt waardoor je in jouw werk en/of privé je te veel laat beïnvloeden door anderen. Vervolgens onderzoeken we waar je nu staat, welke persoonlijkheidseigenschappen je te ontwikkelen hebt om meer invloed uit te oefenen. Ook onderzoeken we hoe je in het leven wilt staat en hoe je met de inzichten van de eerdere coachgesprekken meer de regie kan pakken. Een minitraining met acteur kan helpen om aan de hand van situaties die je lastig vindt te oefenen met nieuw gedrag. Tot slot maak je een plan van aanpak hoe je het geleerde wilt vasthouden en je de regie in eigen handen hebt en houdt.

 

 

Persoonlijke flexibiliteit

 

Heb jij ook wel eens het gevoel dat je in vastgeroeste patronen zit? Krijg je de zenuwen van verandering? Of ben je juist iemand die altijd met alle winden mee waait?

 

Persoonlijke flexibiliteit heeft te maken met veranderingsgerichtheid, sociaal initiatief, energieniveau, zelfvertrouwen, controle op de situatie en emotionele veerkracht. In een coachingsgesprek krijg je aan de hand van de persoonlijke flexibiliteitsvragenlijst zicht op wat het lastig maakt voor jou om te veranderen of juist waarom jij zo met de wind meewaait. Daarnaast onderzoeken we hoe het komt dat jij zo bent; wat zijn je eerdere ervaringen hierin en wanneer is het lastig om te veranderen of flexibel te zijn en wanneer makkelijk? We koppelen de antwoorden op de vragen aan jouw kwaliteiten zodat je precies weet wat je in huis hebt en te doen hebt als het gaat om jouw behoefte flexibeler te zijn of juist standvastiger.

 

 

Effectief communiceren

 

Wil je effectiever worden in je communicatie? Iemand beter kunnen inschatten en overtuigen? Beter kunnen luisteren en aansluiten bij je gesprekspartner? Wil je beter kunnen beïnvloeden of kunnen inspelen op de wens van je klant en verwachtingen afstemmen? Wil je meer ontspannen en effectiever omgaan met pittige discussies, confrontaties, conflicten of weerstand? Jouw zichtbaarheid en uitstraling versterken?

 

Samen met de coach onderzoek je wat het effect is van jouw verbale en non-verbale communicatie op anderen en welke communicatiestijlen je geneigd bent in te zetten. We bespreken en oefenen de gesprekstechnieken luisteren, samenvatten en doorvragen. Je leert hoe je effectief contact maakt met je gesprekspartner, structuur aan kunt brengen in gesprekken, hoe je goed feedback kunt geven en ontvangen en effectief om kunt gaan met weerstand. Aan de hand van het zelf ontwikkelde model van de vier ‘dierlijke’ temperamenten leer je hoe je anderen snel en effectief kunt beïnvloeden en krijg je scherp wanneer jij projecteert in plaats van aan te sluiten bij de ander, waardoor je minder weerstand bij de ander zult ervaren en gesprekken soepeler verlopen.

 

 

Vitaliteit

 

Hoe staat het met jouw vitaliteit? Wil jij je energieker voelen, beter in je vel zitten en daadkrachtiger worden? Hoe gemotiveerd ben je om gezond te leven, sporten, werken, slapen en te ontspannen? Of word je er om medische redenen toe gedwongen?

 

We onderzoeken jouw huidige vitaliteit en staan stil bij wat jij graag wilt. Waar kies jij voor? Hoe begin je en wat heb je nodig? Hoe houd je vol? En wat houd je tegen? Op basis van de vitaliteitscheck en jouw persoonlijke doelen wordt een maatwerkprogramma gemaakt. Samen met de coach en personal trainer ga je in enkele sessies dit programma uitvoeren. Daarna weet je hoe je verder zelfstandig jouw vitaliteit kunt verbeteren en hoe je dit in kunt passen in jouw dagelijkse leven, zodat je jouw vitaliteit altijd op peil kunt houden. Afhankelijk van je wensen kan dit uitgebreid worden met een voedings- en trainingsschema.

 

 

Life coaching

 

Vind jij het lastig om een goede balans te vinden tussen je gezondheid, je familie, je relatie, je beroep en je vrienden? Heb je wellicht steeds rekening gehouden met anderen en wil je nu je eigen weg volgen? Heb je bereikt wat je wilt en val je in een gat en weet je niet meer hoe en wat? Of wil je je droom eindelijk gaan realiseren en ben je zoekende in wat die droom is? Zijn er dillema’s of life-events in je leven, waar je alleen niet uitkomt?

 

Wij kunnen je helpen door in gesprek te gaan over de vragen die bij jouw spelen en aan de hand van de zuivere coachingsmethodiek, kom je zelf tot antwoorden. Ook helpen we je aan de hand van de schatkamer methodiek hoe je jezelf steeds weer terug kan zetten in je kracht, waardoor je op momenten dat je voor dilemma’s komt te staan, de kracht hebt om effectief met deze dilemma’s om te gaan en de balans te houden.

 

De kosten zijn op aanvraag. Bovengenoemde trajecten kunnen uiteraard gecombineerd worden, precies zoals bij jouw vraagstelling past. Er wordt een vrijblijvend intakegesprek ingepland. Vervolgens ontvang je een maatwerk voorstel met de gewenste doelen en resultaten en het investeringsoverzicht.

 

 

Informatie aanvragen