Blog

Assessments 

in tijden van arbeidsmarktkrapte

Crisis op de arbeidsmarkt; personeelstekorten in alle sectoren. Als werkgever ben je allang blij als je de vacatures gevuld krijgt, dus waarom zou je het sollicitatieproces ook nog verzwaren met een assessment?

 

Natuurlijk wordt een assessment in de klassieke vorm ingezet voor het maken van een goed geïnformeerde selectie als je veel sollicitanten hebt. De kans dat je de ‘juiste’ kandidaat aanneemt wordt vergroot en je verlaagt het risico op vroegtijdig uitvallen of uitstromen van je nieuwe werknemer. Maar wat als je maar één sollicitant hebt?

 

Juist dan kan een assessment veel betekenen voor jou én de kandidaat. In deze tijden van personeelskrapte hebben werkgevers minder keuze uit sollicitanten en is de kans groter dat ze in zee moeten gaan met werknemers die anders niet hun voorkeur zouden hebben. En daar komt de informatie uit een assessmentrapportage goed van pas.

 

Door een assessment af te nemen krijgen jij én de kandidaat een rapportage waar de talenten en ontwikkelpunten van de kandidaat in benoemd staan. Je ziet direct waar je als werkgever kunt faciliteren om risico’s in het functioneren te verkleinen en je weet waar de ambities en talenten liggen van de kandidaat. Met deze informatie kun je de nieuwe medewerker binden en boeien en heb je direct een waardevol ontwikkelplan voor de onboarding van jouw nieuwe werknemer!

 

Niet alleen kan een assessment van toegevoegde waarde zijn voor het verminderen van de risico’s bij het aannemen van nieuwe medewerker; ook bij het behouden van je huidige team is het zinvol om een assessment af te nemen. Door ambitie en ontwikkelwensen in kaart te brengen blijf je vroegtijdig verloop voor. De concurrentie op de arbeidsmarkt is groot en door in jouw werknemers te investeren blijven zij langer gelukkig in hun functie. Meer werkgeluk voor hen, minder verloop voor jou; een win-win situatie!

 

Het derde thema waarin assessments van pas kunnen komen in deze snel veranderende tijd, is duurzame inzetbaarheid. Als je een werknemer nodig hebt op een andere functie in de organisatie kan een assessment inzicht geven in het benodigde ontwikkelplan van deze werknemer, in plaats van op zoek te gaan naar een nieuwe medewerker.

 

Bij Freudenberg onderscheiden we diverse soorten assessments, afhankelijk van de onderzoeksvraag. We leveren maatwerk; dat betekent dat we de assessments aanpassen aan behoefte en vraag. In onze rapportages staan altijd ontwikkeltips, zodat de kandidaat direct aan de slag kan met zijn of haar opgedane inzichten.

 

Hoe meer inzicht je hebt in jouw human resources, jouw personeelspotentieel, hoe sterker je staat in deze arbeidsmarkt.

 

Anke Taheij

<!-- End Google Tag Manager (noscript