Ambitie

 

Weet je wat je wilt? Wil je graag onderzoeken waar jouw ambitie ligt en daar hulp bij hebben? 

De één heeft veel ambitie, de ander is tevreden met wat hij doet. Dit heeft te maken met jouw persoonlijkheid, levensfase, de functiefase waar je je in bevindt, drijfveren, motivatie en de kansen die je krijgt of zelf creëert.

 

Ik vond het toen ik een jaar of dertig was lastig om te verzinnen wat ik met mijn loopbaan wilde. Ik wist vooral wat ik niet wilde en vond het maar moeilijk om dat om te zetten naar een loopbaandoel. Daarnaast had ik allerlei gedachten die mij belemmerende om vrij te denken over mijn ambitie. Elke creatieve gedachte hierover werd gelijk de grond ingeboord door een interne overtuiging als: ‘dat kan vast niet parttime’, ‘dan verdien ik te weinig geld’ of ‘dat kan ik hier in de buurt toch niet vinden en dan heb ik te veel reistijd’. Ik raakte hierdoor in een vicieuze cirkel die zich in mijn hoofd afspeelde. Enerzijds wilde ik wat anders en tegelijkertijd kon ik er door de belemmerende overtuigingen hier niet vrij over nadenken.

 

Toen zag ik in de boekenwinkel het boek van Peter Senge ‘De weg van de minste weerstand’ en besloot het te kopen. Peter Senge legt uit hoe je echt iets kunt creëren. De kunst is om jezelf de vrijbrief te geven eerst 100% te dromen over jouw loopbaandoel en dat in een latere fase bij te stellen als zaken daadwerkelijk niet mogelijk blijken te zijn.

 

Ik zeg altijd tegen mijn coachee’s: ‘Je moet voor de volle 100% dromen om 80% te krijgen, droom je maar voor 80% dan krijg je 60%’.

 

Je knipt het denkproces feitelijk in twee fasen op. Eerst dromen en dan realiseren. Als je jouw loopbandoel dan helder hebt, moet alles wat je doet een bijdrage leveren aan dat doel, volgens Senge. Als je leidinggevende wilt worden, dan ga je dus wel naar een leiderschapstraining, maar niet naar een samenwerkingstraining. De eerste levert een betere bijdrage aan het doel. Het wordt dan ook makkelijker om ja of nee te zeggen tegen een taak of een project dat je wordt aangeboden. Levert het project geen bijdrage aan jouw doel om leidinggevende te worden, dan niet doen. En er gebeurt nog iets anders en dat heet ‘synchroniciteit’ (term en boek van Jaworski). Doordat je gaat communiceren, over jouw loopbaandoel en wat je graag wilt, ontmoet je opeens de juiste mensen of komt de perfecte vacature voor je langs. De schaduwkant hiervan is dat je ook afscheid moet nemen van zaken, die niet meer bij jouw doel passen. Bijvoorbeeld dat je als leidinggevende niet meer ‘one of the guys’ bent. Over het algemeen levert het nastreven, het ontwikkelen naar en het bereiken van jouw loopbaandoel zoveel voldoening en motivatie op dat het compenseert voor wat je achter je laat.

 

Ik zou zeggen droom erop los … het kan alleen maar beter worden!

Wil je graag onderzoeken waar jouw ambitie ligt en daar hulp bij hebben? Wij zouden daar graag een bijdrage aan leveren. Niets mooier om mensen op dit pad te begeleiden.     

 

Inga

 

<!-- End Google Tag Manager (noscript