Persoonlijke ontwikkeling voor high potentials

Rond de 25 jaar, gedreven, vaardig, stevig opgeleid, kritisch en talloze mogelijkheden? Dan behoor jij tot de prestatiegeneratie. Je bent een twintiger die in een rap tempo nieuwe verantwoordelijkheden krijgt, successen behaalt, aanvullende kennis vergaart en erkenning krijgt. Je kan goed samenwerken, hebt veel lef en bent van onschatbare waarde voor veel organisaties. Jij als hoogopgeleide twintiger oftewel high potential bent degene die expertise heeft en continue blijft leren. Je bent ambitieus en wordt gerespecteerd. Je bent niet alleen gefocust op jouw carrière, maar ook privé heb je uiteenlopende doelstellingen. Niet voor niets word jij, samen met alle andere high potentials, gezien als dé toekomst van het Nederlandse bedrijfsleven. Aan al deze hoge verwachtingen zit echter ook een keerzijde. Want, wat als alle verwachtingen net iets te mooi waren of je zienswijze op de toekomst achteraf iets te rooskleurig was? Je wilt carrière of promotie terwijl de organisatie waar je werkt dat niet (meer) in je ziet zitten. Ook in je privé situatie kunnen zich situaties voordoen die jouw geluk in de weg zitten. Je had grootse plannen, dromen of doelen die achteraf gezien niet haalbaar of realiseerbaar bleken te zijn. Kortom: wat jij voor ogen hebt rijmt niet met de realiteit en je raakt de hoop kwijt.

Het ontwikkelen van zeer hoge verwachtingen van jezelf kan, vooral onder twintigers, een vorm zijn van een morele verplichting om ‘goed’ te zijn. Ook problemen in de privésfeer kunnen een oorzaak zijn voor matig, onvoldoende of het slecht functioneren. Beiden kunnen zelfs leiden tot lusteloosheid en depressiviteit en gaan vaak gepaard met lichamelijke klachten. Twintigers die hier onder lijden, voelen zich vaak ongelukkig. Dit komt mede doordat deze generatie gericht is op extrinsieke doelen in plaats van intrinsieke doelen. Een hoog inkomen, mooie auto en een goed uiterlijk staan, mede door de opkomst van social media, bij de huidige generatie twintigers vaak hoger op het verlanglijstje dan het verkrijgen van bevoegdheden of het hebben van een zinvolle levensfilosofie. Uit recent onderzoek blijkt dat drie op de tien jongeren tussen de 16 en 34 jaar zich in de afgelopen twee jaar langere tijd depressief heeft gevoeld of dat nu nog steeds zijn. Veel van deze jongeren geven aan zich te schamen voor hun depressieve klachten. Ze zoeken geen hulp en hopen dat de klachten vanzelf overgaan. Wij van Freudenberg weten dat ‘goed genoeg’ zijn enorm veel vergt, en dat klachten zonder professionele hulp nauwelijks te genezen zijn.

Er zijn meerdere factoren die ertoe leiden dat je ongelukkig of zelfs depressief wordt. Vaak is er niet een duidelijke oorzaak aan te wijzen. Interne factoren zoals genetische factoren, temperament of een negatieve manier van denken hebben een negatieve invloed op jouw geluk en welzijn. Maar ook omgevingsfactoren zoals werk, sociale relaties en ziektes kunnen jouw geluk in de weg staan. Onze coaching experts kunnen jou meer vertellen over wat de universele voorwaarden zijn voor geluk en hoe jij ervoor zorgt dat je aan zoveel mogelijk voorwaarden kunt voldoen en je op je best kan voelen. Wil je meer informatie, advies of een offerte aanvragen? Dan kun je telefonisch contact met ons opnemen of het onderstaande formulier invullen. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met je op.