Competentie: Zelfontwikkeling
Iemand die de competentie zelfontwikkeling beheerst, zoekt actief naar mogelijkheden om te groeien en benut deze ook. Hij of zij investeert bewust tijd en energie in persoonlijke ontwikkeling. De kern van zelfontwikkeling is het streven naar groei en het voortdurend blijven uitdagen van jezelf.
Wil je wekelijks een competentie ontwikkelen? Meld je aan voor de wekelijkse competentie mail!
Gedragsbeschrijvingen zelfontwikkeling
- Zoekt en benut kansen voor eigen ontwikkeling
- Besteedt zichtbaar tijd en energie aan eigen ontwikkeling
- Is erop gespitst om zichzelf te verbreden en/of te verdiepen
‘…Een mens is nooit te oud om te leren…’
Als je het prettig vindt om er letterlijk wijzer van te worden, er iets van op te steken, als je in jezelf wilt investeren, als je vaak van jezelf vindt dat het beter moet kunnen, als je best je nek durft uit te steken om eens iets nieuws te beleven, het eens een keer iets anders te doen, als je bereid bent om iets verder te kijken dan je neus lang is, als je het altijd wel leuk vindt om de moeite te nemen nieuwe kennis en ervaring op te doen, dan beschik je over de competentie zelfontwikkeling.
Zelfontwikkeling gaat over persoonlijke groei: de wil om je te verbeteren, je horizon te verbreden en steeds nieuwe stappen te zetten in je eigen ontwikkeling.
Ontwikkel- en leervragen voor zelfontwikkeling
- Wat kan ik doen om kansen voor zelfontwikkeling optimaal te benutten?
- Welke bijdrage levert een Persoonlijk Ontwikkel Plan aan mijn eigen ontwikkeling?
- Hoe kan ik meer tijd besteden aan mijn eigen ontwikkeling?
Ontwikkeltips voor zelfontwikkeling
Tijdens werk
-
Je kunt gebruik maken van het formulier Persoonlijk Ontwikkel Plan (POP) om je ontwikkelingsmogelijkheden in kaart te brengen.
-
Bespreek met je leidinggevende wat hij van je verwacht op het gebied van zelfontwikkeling. Ga ook in op je POP. Maak daarover gezamenlijk afspraken.
-
Als je iets niet weet, vraag het dan aan een collega. Ook kun je met een collega van gedachten wisselen hoe je je ontwikkeling in de gewenste banen kunt leiden.
-
Werk mee in een uitdagend project waarin veel van je wordt verwacht en waarin je veel kunt leren. Verwerk de leerervaringen in een logboek.
-
Gebruik tussentijdse reflectiemomenten om bewust stil te staan bij je persoonlijke groei en voortgang.
Buiten het werk
- Lees in je eigen tijd vaktijdschriften om op de hoogte te blijven van wat er speelt.
- Bezoek beurzen en symposia om kennis te vergaren over je vakgebied of nieuwe trends.
- Schrijf je in voor (online) cursussen en trainingen die aansluiten bij jouw interesses en ontwikkelbehoeften.
- Zelfontwikkeling betekent investeren in jezelf, ook buiten werktijd. Door nieuwe ervaringen op te doen, vergroot je je zelfkennis en versterk je je inzetbaarheid.
Coachingstips voor leidinggevende
- Bespreek met de medewerker de mogelijkheden voor zelfontwikkeling.
- Wijs ook op kansen binnen het werk waar hij niet zo snel aan zou denken, zoals het uitwisselen van ideeën met collega’s of een gesprek met een leidinggevende.
- Zelfontwikkeling is meer dan alleen het volgen van trainingen. Het gaat om bewust investeren in jezelf, elke dag weer.
Mate van ontwikkelbaarheid van zelfontwikkeling
De competentie zelfontwikkeling is moeilijk te ontwikkelen. Het vraagt een actieve houding, discipline en zelfinzicht. Wie gemotiveerd is, kan echter grote stappen zetten in zijn persoonlijke groei. Ontwikkeling start met de wens om jezelf te verbeteren, niet omdat het moet, maar omdat je erin gelooft dat er altijd iets te leren valt.
Relatie met andere competenties
De competentie zelfontwikkeling heeft een relatie met de competenties prestatiemotivatie, ambitie en zelfinzicht. Voordat immers aan ontwikkeling gewerkt kan worden, is inzicht nodig in de eigen sterke en zwakke punten. Een leidinggevende kan medewerkers stimuleren zichzelf te ontwikkelen, maar als bij medewerkers zelf de motivatie ontbreekt dan helpt het niet. Wel kan iemand gedwongen worden om bepaalde kennis en vaardigheden te leren, maar dan is er geen sprake meer van zelfontwikkeling.