Competentie: Vasthoudendheid
Iemand die de competentie vasthoudendheid beheert kan bij een bepaald actieplan of een bepaalde opvatting blijven totdat een beoogd doel is bereikt of ophoudt redelijkerwijze bereikbaar te zijn. Dat is de kern van vasthoudendheid.
Wil je wekelijks een competentie ontwikkelen? Meld je aan voor de wekelijkse competentie mail!
Gedragsbeschrijvingen vasthoudendheid
- Geeft bij weerstand een ingenomen standpunt niet zomaar op.
- Geeft niet op totdat het doel is bereikt.
- Heeft een lange adem.
‘… Daar valt wat mij betreft niet aan te tornen…’
Als je geneigd bent om voet bij stuk te houden als je stuit op forse tegenwerking, als men niet zo snel langs je heen kan, als je bereid bent om je hakken in het zand te zetten of ergens voor te gaan liggen als het moet, als je niet snel bereid bent over de brug te komen, om een compromis te sluiten of overstag te gaan, dan beschik je over de competentie vasthoudendheid.
Vasthoudendheid betekenis in de praktijk Vasthoudendheid houdt in dat je een duidelijk doel voor ogen hebt en bereid bent om weerstand en tegenslagen te trotseren. Het is sterk verwant aan doorzettingsvermogen, maar richt zich meer op het vasthouden aan een koers of standpunt, zelfs wanneer anderen afhaken of tegenwerken. De vasthoudendheid betekenis is dus nauw verbonden met het vermogen om je niet zomaar te laten beïnvloeden of overhalen.
Ontwikkel- en leervragen voor vasthoudendheid
- Wanneer geef ik niet te snel toe als mensen ’tegensputteren’?
- Op welke wijze kan ik vasthouden aan mijn idee totdat er voldoende draagvlak is?
- Hoe kan ik mijn standpunt naar voren brengen en daaraan vasthouden?
Ontwikkeltips voor vasthoudendheid
Tijdens werk
- Bereid gesprekken waarin je weerstand verwacht goed voor. Noteer vijf punten die je doel kunnen tegenwerken en vijf factoren die je doel positief beïnvloeden. Bespreek dit eventueel met een collega, een coach of leidinggevende.
- Vraag aan een collega om je te helpen om niet te snel op te geven en langer aan je eigen standpunt vast te houden.
- Bespreek met je leidinggevende hoe je in bepaalde situaties het beste kunt handelen om vast te houden aan een standpunt.
Buiten het werk
- Maak vasthoudendheid onderwerp in een coachingstraject. Bespreek met een coach mogelijkheden om langer aan je eigen mening/standpunt vast te houden.
- Ga na of je in je privé-situatie ook snel toegeeft of juist niet. Breng voor jezelf in kaart waardoor dat komt. Vergelijk dit met je werksituatie.
Coachingstips voor leidinggevende over vasthoudendheid
- Ga met de medewerker na in welke situaties hij (te) makkelijk zijn doelen loslaat. Ga na waarom hij zijn doelen loslaat. Bespreek hoe hij de beslissing om het doel los te laten kan uitstellen.
- Daag de medewerker uit om doelen te stellen en daaraan vast te houden.
Mate van ontwikkelbaarheid
De mate waarin iemand vasthoudt aan zijn eigen voorstellen of plannen is nauwelijks te beïnvloeden. Vasthoudendheid is moeilijk te ontwikkelen, maar niet onmogelijk. Door te werken aan je doorzettingsvermogen kun je indirect ook deze competentie versterken. De vasthoudendheid betekenis komt hierbij duidelijk naar voren: het vermogen om vast te houden, ondanks obstakels.
Relatie van vastbehoudendheid met andere competenties
Vastbehoudendheid heeft een relatie met stressbestendigheid. Een hoge mate van stressbestendigheid kan samengaan met een hoge mate van vasthoudendheid. Deze competentie is namelijk van belang in situaties waarin tijdsdruk of weerstand optreedt. Daarnaast heeft vasthoudendheid een relatie met andere competenties zoals flexibel gedrag en aanpassingsvermogen.