Competentie: Resultaatgerichtheid
Iemand die resultaatgericht is, blijft ook onder druk of bij tegenslag gefocust op het behalen van doelen en stuurt actief op voortgang.
Wil je wekelijks een competentie ontwikkelen? Meld je aan voor de wekelijkse competentie mail!
Gedragsbeschrijvingen
- Levert resultaten binnen de afgesproken tijd.
- Werkt doelgericht en efficiënt, laat zich niet afleiden.
- Maakt taken waaraan hij begint ook af.
- Houdt zich aan afspraken.
‘Afspraak is afspraak…’
Als je gewend bent om te zorgen dat je resultaten op tijd behaalt, als je het plezierig vindt om jezelf en anderen aan hun woord te houden, als je liever zonder veel omhaal van woorden en zonder omwegen ter zake komt, als je niet bang bent voor deadlines, als je vindt dat als het niet kan zoals het moet, het dan maar moet zoals het kan, als je het prettig vindt om zaken planmatig en resultaatgericht tot een afronding te brengen, dan beschik je over de competentie resultaatgerichtheid. Resultaatgericht werken betekent dat je altijd focust op het behalen van concrete doelen en efficiëntie centraal stelt in je werk. Een sterke resultaatgerichtheid helpt bij het behalen van zakelijke en persoonlijke doelstellingen.
Ontwikkel- en leervragen voor resultaatgerichtheid
- Hoe kan ik doelgericht werken?
- Ik vind het lastig om afspraken na te komen. Wat kan ik daaraan doen?
- Hoe kan ik effectiever omgaan met deadlines en resultaten behalen?
- Hoe kan ik mijn resultaatgerichtheid verder ontwikkelen?
- Welke strategieën kan ik gebruiken om mijn resultaatgerichtheid te versterken?
Ontwikkeltips voor resultaatgericht werken
Tijdens werk
- Praat met je leidinggevende en maak gezamenlijk SMART-afspraken over resultaten en tussentijdse doelstellingen. Evalueer dit regelmatig.
- Bedenk voordat je aan iets begint wat het doel is, welk tijdpad je gaat volgen, wat je nodig hebt en wie je erbij moet betrekken.
- Besteed ruim de tijd aan het onderzoeken en/of bepalen van het gestelde doel/resultaat.
- Herhaal in je eigen woorden de vraagstelling en instructies die je (van je leidinggevende) krijgt bij aanvang van een klus.
- Houd een overzicht bij van de afspraken die je hebt gemaakt om resultaten te realiseren.
- Maak een planning van hetgeen gedaan moet worden. Definieer daarbij voor jezelf tussenresultaten. Plan in je agenda altijd een uur voor kleine klusjes (beantwoorden e-mail, stukken lezen of bijwerken van je archief) zodat je de rest van de dag geconcentreerd en doelgericht kunt werken.
- Bedenk vóór ieder overleg of vergadering welke punten je behandeld wilt hebben. Ga na welke resultaten er geboekt zijn na afloop. Wat was jouw bijdrage hieraan?
- Ga voor jezelf na waarom je deadlines niet haalt en hoe je resultaatgerichter kunt werken. Een sterke resultaatgerichtheid kan helpen om obstakels beter te overwinnen.
- Maak een afspraak met een collega waarvan je vindt dat hij resultaatgericht werkt. Observeer deze collega en bespreek daarna gezamenlijk zijn werkwijze. Welke tips neem je mee?
Buiten het werk
- Bespreek met een coach waarom je het lastig vindt om afspraken na te komen. Ga in op de redenen en formuleer vervolgens actiepunten om resultaatgericht te worden.
- Er zijn diverse trainingen op de markt waarin je instrumenten aangereikt krijgt die je helpen om resultaatgerichtheid te ontwikkelen, doelgericht te werken en resultaten efficiënter te behalen.
Coachingstips voor leidinggevende
- Spreek medewerkers aan op resultaten. Moedig hen aan om deadlines te halen en doelgericht te werken. Controleer wel of dit motiverend werkt en medewerkers niet belemmert in hun handelen.
- Wijs medewerkers op de mogelijkheid om collega’s te betrekken bij het in de gaten houden van deadlines. Zo wordt resultaatgericht werken meer een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Daarbij moet echter wel duidelijk blijven wie verantwoordelijk is voor welke resultaten.
- Als een medewerker moeite heeft met resultaatgerichtheid, laat hem dan eerst middels een kleine opdracht resultaten behalen. Breid geleidelijk aan de verantwoordelijkheid uit.
- Stimuleer een cultuur waarin resultaatgerichtheid wordt gewaardeerd en beloond.
Mate van ontwikkelbaarheid van resultaatgerichtheid
De competentie resultaatgerichtheid is goed te ontwikkelen, waar het gaat om planning- en beheersingstechnieken, al is daar wel discipline en soms doorzettingsvermogen voor nodig. Resultaatgericht werken vereist focus, een planmatige aanpak en doorzettingsvermogen. Een hoge mate van resultaatgerichtheid leidt tot betere prestaties en verhoogde productiviteit.
Relatie tussen schriftelijke resultaatgerichtheid en andere competenties
Voor deze competentie zien we dat volharding, nauwkeurigheid, regelmaat en ordelijkheid correleren. Voor resultaatgericht werken is het belangrijk om met een sterke focus en zonder afleiding te kunnen werken. Zelfdiscipline helpt ook mensen om consistent te werken en de juiste inspanningen te leveren om verschillende doelen te bereiken. Hiernaast zijn hoge scores op zelfvertrouwen en positivisme ook belangrijk bij resultaatgerichtheid. Mensen met een hoog zelfvertrouwen geloven in hun capaciteiten om doelen te behalen en zullen sneller uitdagingen kunnen overwinnen. Ook is positivisme belangrijk op het moment dat er obstakels en tegenslagen komen. De focus blijven houden en doorzetten totdat er resultaten bereikt worden is hier een onderdeel van. Het ontwikkelen van een sterke resultaatgerichtheid helpt bij het behalen van lange termijn doelstellingen.
Resultaatgerichtheid en gerelateerde competenties
Deze competentie heeft een relatie met andere competenties rondom het nauwkeurig en resultaatgericht uitvoeren van geplande werkzaamheden, zoals plannen en organiseren, accuratesse, voortgangscontrole, besluitvaardigheid en kostenbewust handelen. Er ligt tevens een relatie naar de competenties initiatief en prestatiemotivatie. Resultaatgericht werken draagt bij aan het behalen van concrete doelen en vergroot de effectiviteit binnen een organisatie. Een sterke resultaatgerichtheid maakt medewerkers succesvoller en verhoogt de kans op professionele groei.