Competentie: Prestatiemotivatie
Iemand die de competentie prestatiemotivatie beheerst, zet zich actief in om hoge doelen te bereiken en zoekt voortdurend naar manieren om zijn of haar prestaties te verbeteren.
Wil je wekelijks een competentie ontwikkelen? Meld je aan voor de wekelijkse competentie mail!
Gedragsbeschrijvingen prestatiemotivatie
- Stelt hoge eisen aan het eigen werk.
- Laat zien niet tevreden te zijn met gemiddelde eigen prestaties.
‘… Dat moet beter kunnen…’
Als je hoge eisen stelt aan jezelf en aan je omgeving, als je gewend bent om altijd de lat hoger te leggen, als je niet snel genoegen neemt met een gemiddelde prestatie, als je vindt dat het pas echt af is als er niets meer aan te verbeteren valt, als je gaat voor de volle 100% en dat ook van anderen verwacht, dan beschik je over de competentie prestatiemotivatie. Dit is ook het antwoord op de vraag: wat is prestatiemotivatie?
Ontwikkel- en leervragen voor prestatiemotivatie
- Waarom ben ik niet enthousiast?
- Wat kan ik doen om meer kansen te zien?
- Hoe kan ik anderen stimuleren om beter te presteren?
Ontwikkeltips
Tijdens werk
- Ga voor jezelf na in welke situaties je prestatiemotivatie groter is dan in andere. Stel jezelf de vraag: ‘Waar loop ik warm voor?’ of ‘Waar word ik enthousiast van?’
- Geef in het werkoverleg aan over welke taken/werkzaamheden je enthousiast bent en welke je graag zou willen uitvoeren. Probeer zo taken naar jezelf toe te trekken.
Buiten het werk
-
Bespreek met de coach op welke manieren je je prestatiemotivatie kunt verbeteren of juist wat meer in goede banen kunt leiden (minder perfectionistisch opereren).
-
Wissel in intervisiebijeenkomsten ervaringen uit en probeer te achterhalen wat je intervisiegenoten van nieuwe concepten vinden.
-
Voer een ontwikkelgesprek met je leidinggevende. Eventueel naar aanleiding van je POP. Bespreek welke competenties je graag wilt ontwikkelen en wilt inzetten in je werk. Ga samen na in hoeverre dat in je huidige functie of in een toekomstige functie vorm kan krijgen. Leg de afspraken zo SMART mogelijk vast. Als je minder gemotiveerd bent, kun je aan mensen uit je directe omgeving vragen of zij dat ook ervaren. Laat hen meedenken over de oorzaken en de manier waarop je de oorzaken kunt aanpakken.
-
Als je wilt achterhalen of een gebrekkige prestatiemotivatie te maken heeft met je huidige functie, kun je via loopbaanbegeleiding hier proberen zicht op te krijgen en via een gericht plan zoeken naar een oplossing.
Coachingstips voor leidinggevende over prestatiemotivatie
- Inventariseer samen met de medewerker wat zijn normen en waarden zijn met betrekking tot het functioneren en tot de kwaliteit van het geleverde resultaat. Ga na in hoeverre deze normen van elkaar afwijken. Stimuleer de medewerker om zijn eigen normen hoger te stellen als je vindt dat ze te laag liggen voor succesvol functioneren.
- Voer een ontwikkelgesprek met de medewerker, eventueel naar aanleiding van zijn POP. Bespreek welke competenties de medewerker graag wil ontwikkelen en wil inzetten in zijn werk. Ga gezamenlijk na in hoeverre dat in zijn huidige functie of in een toekomstige functie vorm kan krijgen. Leg de afspraken zo SMART mogelijk vast.
- Daag de medewerker uit en stimuleer hem. Stel duidelijke eisen aan de resultaten van het werk. Laat zien dat je de eisen serieus neemt en verwacht dat de prestaties gehaald worden, maar geef ook voldoende ruimte om fouten te maken.
- Vertoon als leidinggevende voorbeeldgedrag. Laat zien dat je enthousiast bent. Communiceer resultaten met je medewerkers.
- Stimuleer medewerkers om regelmatig aandacht te besteden aan het functioneren van hun medewerkers. Wijs hen op de mogelijkheden van het geven van feedback en bespreken van resultaten.
Mate van ontwikkelbaarheid
Bij prestatiemotivatie gaat het om kwaliteitseisen, waarden en normen die iemand aan zijn eigen functioneren stelt. Bij een teveel aan prestatiemotivatie wordt soms doorgeschoten naar perfectionisme. De competentie prestatiemotivatie is moeilijk te ontwikkelen.
Relatie van vastbehoudendheid met andere competenties
Prestatiemotivatie heeft een relatie met energie. Door bepaalde omstandigheden kan de energie in een werksituatie verminderen of juist toenemen, en dit is van invloed op prestatiemotivatie en motivatie in het algemeen.