Competentie: Ambitie
Gedrag vertonen dat erop gericht is om persoonlijk succes te boeken. Stelt zichzelf doelen om dit te bereiken.
Gedragsbeschrijvingen
- Een ambitieus persoon maakt een doel en ontwikkelingsplan, teneinde op een bepaalde functie te komen.
- Accepteert extra taken en verantwoordelijkheden, teneinde een zwaardere functie te verkrijgen.
- Personen met ambitie vragen om meer verantwoordelijkheden op andere terreinen en is daarop aanspreekbaar.
‘…Hier zit de nieuwe directeur…’
Als je in je loopbaan graag eruit haalt wat erin zit en bij je persoonlijke ontwikkeling hoge eisen aan jezelf stelt, als je droomt over de prestaties die je wilt behalen, als je een duidelijke carrièrelijn voor ogen hebt, als je gewend bent om je grenzen te verleggen, als je jezelf vaak hoort zeggen dat je een nieuwe taak erbij neemt om jezelf verder te kunnen ontwikkelen of daarmee een stapje verder te komen in je loopbaan, als je het belangrijk vindt om jezelf te profileren op verschillende niveaus, dan beschik je over de competentie ambitie.
Ontwikkel- en leervragen over ambitie
- Welke doelen stel ik mezelf om mijn ambities te realiseren?
- Hoe breng ik in kaart wat ik wil bereiken?
- Wat zijn mijn loopbaankansen?
- Hoe lukt het me om mezelf beter te profileren in de organisatie?
- Hoe inventariseer ik mijn sterke en zwakke punten?
Ontwikkeltips
Tijdens het werk:
- Maak op basis van de competenties van jouw huidige functie en die van een eventuele toekomstige functie een sterkte-zwakte analyse van jouw kwaliteiten.
- Maak voor jezelf een overzicht van de doelen die je in de komende jaren in jouw werk wilt bereiken. Maak op basis daarvan een persoonlijk ontwikkelplan.
Buiten het werk:
- Onderzoek jouw gevoelens ten aanzien van je ambitie. In hoeverre speelt jouw sociale omgeving daarin een rol? Voel je jezelf bijvoorbeeld geremd in je ambities door collega’s of je partner?
- Met behulp van loopbaancoaching kun je je eigen ambities vertalen naar ontwikkelingsmogelijkheden en een bijbehorend actieplan.
- Samen met een coach kun je nagaan of je de ontwikkelingsmogelijkheden binnen het bedrijf voldoende benut.
- Praat met vrienden, familie en kennissen over hun werk. Spreek eens met iemand die ambitieus is en bewust bezig is met zijn/haar eigen ontwikkeling in het werk. Wat spreekt je aan in zijn/haar verhaal?
- Soms is het verstandig om bepaalde ambities bij een andere werkgever te realiseren als de eigen organisatie onvoldoende mogelijkheden biedt.
Coachingstips leidinggevende
- Je kunt samen met de medewerker gesprekken voeren waarin wordt besproken hoe de ambities van de medewerker eruit zien. Ga eventueel in op belangen van de medewerker versus de belangen van de organisatie. Hierbij kan het persoonlijk ontwikkelplan een handig hulpmiddel zijn. Vervolgens kun je verschillende mogelijkheden bespreken voor functies binnen de organisatie en mogelijke opleidingen.
- Adviseer de medewerker om eens met mensen te gaan praten die een functie uitoefenen die hij ambieert.
Mate van ontwikkelbaarheid
Als een medewerker niet uit zichzelf gericht is op het vormgeven van zijn loopbaan en het ontwikkelen van zijn mogelijkheden dan heeft sturen op ambitie weinig zin. Ontwikkeling is wel mogelijk als er weinig ambitie wordt getoond, omdat de medewerker de mogelijkheden die de organisatie biedt niet ziet, of omdat de medewerker deze mogelijkheden te risicovol vindt of misschien wel onduidelijk vindt. Het kan ook zijn dat de ambities van een medewerker niet aansluiten bij de mogelijkheden die de organisatie kan bieden.
Relatie met de WPV en andere competenties
WPV: Ambitie heeft een relatie met de score op status, zelfvertrouwen en positivisme en alle scores op de persoonlijkheidseigenschappen in het blok gedrevenheid. Als deze scores bovengemiddeld zijn, is jouw ambitie waarschijnlijk groot. Zijn deze scores laag en ben je tevreden met hoe het nu is dan houdt ambitie je niet bezig. Verder geven de WPV-competenties ambitie, leerbereidheid en inzet een indicatie van jouw gerichtheid op ambitie.
Andere competenties: Ambitie maakt onderdeel uit van motivationele competenties. Deze competenties hebben betrekking op gedrag dat in sterke mate wordt bepaald door de instelling en motivatie van individuen. Ambitie vertoont dan ook relatie met betrokkenheid, durf, energie, initiatief, integriteit, onafhankelijkheid, prestatiemotivatie, zelfinzicht en zelfontwikkeling. Daarnaast past ambitie ook bij toekomstvisie en organisatiesensitiviteit.
Wil je meer weten over andere competenties? Bekijk ons competentie boek!