Blog

 

Wat past er bij mij?

 

Onderzoek het nu met de logische niveaus van Bateson.

Wat past er bij mij?

Waarschijnlijk heb je in je werkende leven wel eens getwijfeld over het werk dat je doet of nagedacht over wat er nu echt bij je past. In de praktijk blijkt het moeilijk om de juiste antwoorden te vinden.

 

Het kan helpen om de logische niveaus van Bateson er bij te pakken. Zoals je in de pyramide kunt zien zijn er verschillende niveaus van beneden naar boven: omgeving, gedrag, vaardigheden, overtuigingen, identiteit en zingeving/missie. Op elk van deze niveaus kun je je afvragen hoe dat voor jou in elkaar steekt.

 

Op zoek naar een baan lopen we deze pyramide vaak onbewust van beneden naar boven langs zonder in de top te komen. We vragen ons af: Welke kansen en banen zijn er (omgeving)? Wat zou ik in de functie moeten doen (gedrag)? Kan ik dat (vaardigheden)? En lijkt het mij leuk (overtuiging)? Een goed begin, maar vaak stopt het hier.

 

Loop de pyramide andersom door!

Zo kan het gebeuren dat het werk op deze vier lagen bij je past, maar niet op de bovenste twee lagen. Op den duur ontstaat er dan toch vaak het gevoel iets te missen. Het is daarom de moeite waard om de pyramide eens andersom door te lopen en te beginnen met het vinden van antwoorden op de vragen rondom zingeving.

 

Vraag jezelf daarom per laag af:

  • Zingeving: Wat wil ik bijdragen in de wereld? Wat is mijn missie? Wat wil ik betekenen? Wat is mijn droom? Het is niet erg als het vaag en niet concreet is, je kunt alles opschrijven wat er in je op komt.
  • Identiteit: Hoe wil ik mij hiertoe verhouden? Welke kernmerken zijn er in mij aanwezig die hier bij aansluiten?  
  • Overtuigingen: Wat zou dit voor mij betekenen? Hoe belangrijk vind ik dit? Passen de visie en de kernwaarden van het bedrijf bij mijn waarden en normen?
  • Vaardigheden: Welke skills heb ik die hier aan bijdragen?
  • Gedrag: Wat zou ik concreet kunnen doen? Welke taken zouden hier bij aansluiten?
  • Omgeving: Welke omgeving en baan past hier dan bij?

 

Het kan zo maar eens tot verassende inzichten leiden die bijdragen aan het vinden van de juiste richting.

 

Veel plezier!

 

Iris

 

Wil jij samen met een coach onderzoeken wat bij jou past? Of kan je wel een duwtje in de rug bij gebruiken bij het maken van keuzes? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek met een van onze coaches!