Blog

 

Complimenten,

 

daar moet je op ‘kauwen’.

Complimenten goed ontvangen is nogal een ding en een steeds terugkerend thema bij coaching. Er zijn mensen die ze makkelijk kunnen accepteren, maar dat geldt zeker niet voor iedereen.

 

Sommigen geloven de gever van het compliment niet op basis van een laag vertrouwen en denken vanuit bescheidenheid: ‘Dat compliment kan niet waar zijn, dit gaat niet over mij.’ De criticaster denkt: ‘Zo goed ben ik niet.’ Een ander denkt: ‘Hij/zij wil alleen maar aardig doen.’ Allemaal excuses om maar niet te hoeven geloven in een welgemeend compliment. Natuurlijk is het makkelijker een compliment te accepteren als de gever het concreet maakt aan de hand van een voorbeeld.

 

Het werkt echter nog beter als je als ontvanger leert ze te accepteren. Maar ja, hoe doe je dat? Een beproefde methode is de ‘kauw’-methode. Je neemt het compliment figuurlijk in je mond en kauwt er 15 seconden op en slikt het dan pas door. Je laat dan, door jezelf de ruimte te geven en 15 seconden stil te staan bij wat de ander precies tegen je zegt, het compliment beter binnenkomen. Je kunt de gever vervolgens waarderen door te zeggen: 

 

‘Dank je wel! Het doet mij goed dat je dit tegen mij zegt!’

 

Probeer het uit en kijk wat het je brengt, maar geef vooral ook complimenten. Het doet jou en de ander goed en levert positieve energie. Ik hoop dat jullie de komende tijd veel te kauwen krijgen. Het maakt het leven zo veel leuker!