Blog

 

Automatisch en dienend gedrag

 

Welke gevoelens kom jij tegen bij het inzetten van nieuw dienend gedrag?

Onlangs hebben wij, adviseurs van Freudenberg, een sessie met elkaar gehad over automatisch en dienend gedrag.

 

Wat is automatisch gedrag?

Automatisch gedrag is het gedrag, het woord zegt het al, dat je automatisch inzet. Dit gaat veelal onbewust. Het is het gedrag wat je kent, wat je hebt geleerd, wat je hebt meegekregen en goed voor jou werkt, maar niet altijd.

 

Vaak is dit gedrag zo automatisch dat het ook verbonden is met situaties die effect op jou hebben gehad in het verleden of wat je hebt meegekregen. Het is gedrag dat jouw familie, team of organisatie kenmerkt, de ongeschreven regels waar iedereen zich onbewust aan houdt.

 

Zo heb ik bijvoorbeeld meegekregen om verantwoordelijkheid te nemen en vanuit ratio te kijken wat nodig is. Het effect hiervan is dat ik succes heb, presteer en waardering en erkenning krijg. Wat er minder fijn aan is, is dat ik soms voorbij ga aan mezelf, aan mijn gevoel. Ik ga dan bijvoorbeeld teveel verantwoordelijkheid nemen, en neem daarmee teveel hooi op mijn vork.

 

Wat is dienend gedrag?

Dienend gedrag is het positief tegenovergestelde van je automatische gedrag. Gedrag waar je voor zou willen kiezen, wat op momenten waarop jouw automatische gedrag niet meer voor je werkt, effectief gedrag zou zijn om in te zetten. Dit brengt je in balans of geeft je rust.

 

Zo zou het voor mij goed zijn om wat vaker stil te staan bij mijn gevoel, zodat ik kan inschatten of iets goed is voor mij, of niet. Wat ik merk als ik dat doe, is dat ik dan tegen andere gevoelens aan loop. Het gevoel wat ik dan vaak tegenkom, op het moment dat ik van het automatische naar het dienende gedrag wil gaan, is bijvoorbeeld; schuldgevoel, onrust of schaamte. Ik denk dan ‘als ik kies voor mezelf, stel ik vaak een ander teleur’, of, ik vul in dat ik de ander teleurstel.

 

Het heeft ermee te maken dat je dan een soort van ‘vreemd’ gaat van het automatische gedrag dat hoort bij jouw familie, team of organisatie.

 

Een heel vervelend gevoel waardoor ik dan soms de neiging heb om alsnog iets te doen wat ik zelf eigenlijk niet wil, mijn áutomatische gedrag. Het schuldgevoel voelt dan erger dan iets tegen mijn zin in doen. Dat komt omdat dat laatste een bekend gevoel is, en daardoor veiliger voelt, dan kiezen voor schuld, wat nieuw is. Om te oefenen met het dienende gedrag zal ik moeten accepteren dat schuld, schaamte en onrust erbij hoort.

 

Netjes gedragen versus Ongeoorloofd gedrag

 

Lianne de Snaijer

 

Wil jij aan de slag om jouw automatische gedrag om te zetten en kan je hier wat hulp of een duwtje in de rug bij gebruiken? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek met een van onze coaches!