Blog

 

Angst om niet goed te doen

 

Belemmerende gedachtepatronen

Over ‘angst om niet goed te doen’

 

Zaterdagochtend, mijn vaste hardloopochtend. Ik drink een kop koffie en dan ren ik mijn standaard rondje van 8 kilometer. Ik trek mijn schoenen aan terwijl de deur open staat. De buurman loopt langs.

 

Hij vraagt of ik ga sporten. Ik zeg dat ik ga hardlopen. De volgende vraag die hij stelt is: “O, hoe ver?” Ik voel direct druk. “8 kilometer”, zeg ik. “Net als altijd”, voeg ik er aan toe. Geen idee waarom ik dat er meteen achteraan zeg, misschien om te bewijzen dat ik het kan. Vervolgens vertelt hij over zijn rondje van 9,5 km, welke hij vroeger altijd liep.

 

Hij kent mijn oma, die vandaag jarig is. En hij vervolgt het gesprek met: “Trouwens, jouw oma is vandaag jarig”. Ik bevestig. Zijn vinger gaat vervolgens omhoog. En alvorens hij iets kon gaan zeggen, zeg ik, “Ik ga vandaag naar haar toe”. De non-verbale communicatie, de vinger die omhoog ging, gaf mij direct het gevoel dat er ‘een kritische noot’ ging komen, geen idee of het zo was.

 

Ik startte mijn rondje en verwonderde mij over hoelang zo’n gesprek op de zaterdagochtend mij bezig kan houden. Hoe, een paar zinnen, mij het gevoel kunnen geven dat ik ‘mogelijk iets niet goed doe’ en hoe erg ik blijkbaar de neiging heb om mezelf te bewijzen en te verdedigen.

 

Na 3 kilometer laat ik het los. Op 4 kilometer zie ik een man in de tuin staan. Hij staat er ontspannen bij en ik ren langs. Hij glimlacht en steekt zijn duim op. Ik krijg een vredig en gelukkig gevoel. Dat raakt mij.

 

Ik besef mij maar al te goed dat de buurman in de ochtend, mijn eigen kritische stem is. Door alles voor de ander ‘goed te doen’, probeer ik ‘goed te zijn’ en mijzelf te beschermen dat iemand ‘mij niet goed vindt’. En dat de meneer, die ik langs de weg zie staan, mij mijn eigen behoefte onder ogen brengt; dat ik wat milder mag zijn voor mezelf.

 

Ik weet dat dit proces bij veel meer mensen speelt. Het is de kritische ouder, die iedereen toen hij of zij klein was weleens heeft gehoord. En die het kind in ons, wat alles goed wil doen, bekritiseert. 

 

Lianne de Snaijer

 

Herken je je in gedachtepatronen die jou belemmeren? Die in de weg staan om te kunnen genieten? Wil je hier meer inzicht in hebben zodat je weet wat hier bij jou aan ten grondslag ligt? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek met een van onze coaches!