Competentie: Zelfvertrouwen
Iemand die de competentie zelfvertrouwen beheerst, gelooft in eigen kunnen en durft op basis daarvan besluiten te nemen en uitdagingen aan te gaan.
Wil je wekelijks een competentie ontwikkelen? Meld je aan voor de wekelijkse competentie mail!
Gedragsbeschrijvingen van iemand met zelfvertrouwen
- Straalt zelfvertrouwen uit
- Brengt standpunten en voorstellen met zelfvertrouwen naar voren
‘…Nèt zo makkelijk…’
Als je stevig met beide benen in de wereld staat, als men je niet snel van je stuk brengt, als je niet van een kleintje vervaard bent en behoorlijk zeker van jezelf, als je ervan overtuigd bent dat je het als de beste beheerst en als dat ook goed aan je te merken is, als geen zee je doorgaans te hoog is, dan beschik je over de competentie zelfvertrouwen.
Zelfvertrouwen ontwikkelen en eigenwaarde vergroten zijn belangrijke elementen van persoonlijke groei. Ze zorgen ervoor dat je sterker staat in sociale en professionele situaties, en dat je met overtuiging en rust keuzes durft te maken. Voor veel mensen is het een uitdaging om meer zelfvertrouwen te krijgen, maar wie gericht werkt aan zelfkennis en positieve ervaringen opdoet, kan zijn zelfvertrouwen en eigenwaarde vergroten op duurzame wijze.
Ontwikkel- en leervragen
- Waarom kom ik tijdens presentaties niet zelfverzekerd over?
- Mensen zeggen dat ik geen zelfvertrouwen uitstraal. Wat kan ik daaraan doen?
- Hoe kan ik mijn zelfvertrouwen en eigenwaarde vergroten in stressvolle situaties?
Ontwikkeltips voor meer zelfvertrouwen
Tijdens werk
-
Vraag aan mensen uit je werkomgeving eens wat je goed doet. Laat hen alleen sterke punten benoemen. Dit helpt om je positieve zelfbeeld te versterken en je eigenwaarde te vergroten.
-
Denk terug aan een situatie waarin je jezelf onzeker voelde. Probeer te achterhalen wat je onzeker maakte.
Bereid je zo goed mogelijk voor op situaties waarin je jezelf onzeker voelt. Misschien is een duo-presentatie een oplossing. -
Neem een keer je eigen presentatie op video. Bekijk deze daarna op een rustig moment. Vraag eventueel een collega of coach om mee te kijken. Bespreek wat je goed vond gaan en wat je anders zou willen doen. Deze zelfreflectie helpt bij het versterken van je zelfvertrouwen én je eigenwaarde.
Buiten het werk
- Breng samen met een coach je sterke en zwakke punten in kaart. Het bewust worden van je kwaliteiten is een effectieve manier om je eigenwaarde te vergroten.
- In een training assertiviteit leer je meer opkomen voor jezelf. Je krijgt praktische handvatten aangereikt die je zelfvertrouwen kunnen versterken.
- Ook een training presentatietechnieken kan helpen om tijdens presentaties meer zelfvertrouwen uit te stralen en je eigenwaarde te vergroten door succeservaringen.
Coachingstips voor leidinggevende om je eigenwaarde te vergroten
- Geef een medewerker met weinig zelfvertrouwen veel positieve feedback. Dit vergroot het zelfvertrouwen en helpt de eigenwaarde te vergroten.
- Probeer in kaart te brengen wat de medewerker zijn eigen zwakke punten vindt. Onderzoek of dit echte zwakke punten zijn of dat de medewerker zichzelf onderschat.
- Bespreek belemmeringen om iets te doen. Stel vragen zoals: ‘Waar ben je bang voor?’ en ‘Wat is het ergste wat je kan overkomen?’
- Laat de medewerker een situatie naar voren brengen waarin hij zichzelf onzeker voelt. Bereid deze samen voor en moedig hem aan om ermee aan de slag te gaan.
- Evalueer na afloop hoe het ging en bespreek op welke punten de medewerker zijn zelfvertrouwen en eigenwaarde heeft kunnen vergroten.
- Ga in op gesprekssituaties en inventariseer samen hoe voorbereiding, taalgebruik, lichaamstaal en intonatie bijdragen aan het vergroten van zelfvertrouwen en eigenwaarde.
Mate van ontwikkelbaarheid
Zelfvertrouwen bouwt iemand op gedurende het leven. De jeugdjaren zijn vaak bepalend om de eigenwaarde te vergroten. Deze competentie is niet eenvoudig te ontwikkelen, zeker niet als iemand al langere tijd onzeker is. Toch is het mogelijk om stap voor stap het zelfvertrouwen en de eigenwaarde te vergroten door reflectie, begeleiding, succeservaringen en oefening.
Relatie van zelfvertrouwen met andere competenties
Zelfvertrouwen is een motivationele competentie en vertoont een relatie met ambitie, betrokkenheid, energie, durf, initiatief en onafhankelijkheid. Zelfvertrouwen heeft invloed op alle onderdelen van het functioneren. Wie zijn eigenwaarde wil vergroten, zal ook merken dat dit doorwerkt in hoe hij met uitdagingen, tegenslagen en sociale interacties omgaat.