Competentie: Taakgericht aansturen
Iemand die de competentie taakgericht aansturen bezit, geeft medewerkers duidelijke taakopdrachten in het kader van hun functie. Deze manier van taakgericht aansturen is essentieel binnen effectief leidinggeven.
Wil je wekelijks een competentie ontwikkelen? Meld je aan voor de wekelijkse competentie mail!
Gedragsbeschrijvingen van taakgericht aansturen
- Geeft aan wat van medewerkers wordt verwacht op een taakgerichte manier.
- Geeft aan medewerkers duidelijke taakopdrachten.
- Geeft medewerkers opdrachten die passen bij hun functie en taakgericht zijn.
- Geeft niet alleen aan wat er moet gebeuren, maar ook hoe het taakgericht vormgegeven zou kunnen worden.
‘….Ik zal je precies zeggen wat de bedoeling is….’.
Als je in heldere bewoordingen kunt aangeven wat je van de ander verwacht, als je bedoelingen niet voor verschillende uitleg vatbaar zijn, als je duidelijk bent in het wat en het hoe, als je in staat bent om precies aan te geven hoe je het hebben wilt, klare wijn schenkt en er bovenop zit, dan beschik je over de competentie taakgericht aansturen. Deze taakgerichte aanpak van aansturen is een belangrijk aspect van resultaatgericht leidinggeven. Het gaat erom dat je medewerkers niet alleen vertelt wat de taken zijn, maar ook hoe deze binnen hun functie en verantwoordelijkheden passen. Door duidelijkheid en structuur te bieden, vergroot je het vertrouwen in jouw manier van leidinggeven. Taakgericht aansturen zorgt voor meer overzicht, betere prestaties en minder misverstanden binnen het team.
Ontwikkel- en leervragen voor taakgericht aansturen
- Wanneer kan ik duidelijk en taakgericht aangeven wat ik van medewerkers verwacht?
- Hoe kan ik medewerkers taakgerichte feedback geven op het resultaat?
- Wat is van belang bij het taakgericht maken van afspraken met medewerkers?
Ontwikkeltips
Tijdens werk
- Maak duidelijke, concrete en taakgerichte afspraken met medewerkers over wat ze moeten doen, wanneer het werk af moet zijn én wat het resultaat is.
- Vraag aan medewerkers die je aanstuurt of de manier waarop je taakgericht leidinggeeft bij hen aanslaat.
Buiten het werk
- Praat met leden van je intervisiegroep over de manier waarop zij hun mensen taakgericht aansturen.
- Binnen diverse trainingen rondom leidinggeven komt taakgericht aansturen vaak als één van de leiderschapsstijlen aan bod.
Coachingstips voor leidinggevende
- Bespreek met de medewerker de verschillende manieren waarop hij taakgericht kan aansturen. Vooral het maken van duidelijke afspraken over taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden is belangrijk.
- Ga in op de manier waarop een leidinggevende een medewerker taakgericht kan controleren.
- Bespreek de manier van feedback geven. Laat hem ook benoemen wat goed gaat en niet alleen wat niet goed gaat.
Mate van ontwikkelbaarheid van taakgericht aansturen
Taakgericht aansturen is een stijl van leidinggeven die vooral bij minder ervaren medewerkers en nieuwe medewerkers van toepassing is. Taakgericht aansturen is goed ontwikkelbaar. Door regelmatig te oefenen met het geven van heldere instructies en concrete opdrachten, kunnen leidinggevenden hun taakgerichte vaardigheden versterken. Het helpt om feedback van medewerkers te verzamelen en deze te gebruiken om de communicatie verder te verbeteren. Ook kan het waardevol zijn om te reflecteren op je eigen stijl van aansturen, en bewust te kijken naar wat wel of niet werkt in de praktijk. Er zijn veel hulpmiddelen beschikbaar om taakgericht leidinggeven verder te ontwikkelen, zoals intervisies, coachingsgesprekken en trainingen gericht op communicatieve vaardigheden. Het doel is om meer grip te krijgen op het proces en de resultaten te optimaliseren door doelgericht en taakgericht te handelen.
Relatie tussen schriftelijke resultaatgerichtheid en andere competenties
Taakgericht aansturen heeft een relatie met andere competenties rondom leidinggeven, zoals delegeren, resultaatgericht besturen en motiveren. Het taakgericht inzetten van deze competenties versterkt de effectiviteit van het aansturen.