Onlangs tijdens een teamtraining een mooie oefening over conflicthantering toegepast. De deelnemers bepaalden en oefenden hun strategie voor het omgaan met conflictsituaties uit de praktijk. Er is eigenlijk al sprake van een conflict als er tegenstrijdige belangen/wensen zijn die onverenigbaar lijken. Bijvoorbeeld jij wilt op vakantie naar Vietnam, je partner naar Italië. Het model van Kilmann maakt onderscheid tussen verschillende manieren om met een conflict om te gaan. Kort door de bocht komt dit neer op: aanpassen (je geeft de ander zijn zin en jullie gaan naar Italië), vermijden (het conflict wordt uit de weg gegaan; jullie gaan niet op vakantie), doordrukken (je drukt je eigen zin door en boekt stiekem tickets naar Vietnam), compromis sluiten (je geeft allebei een beetje toe; dit jaar Vietnam en volgend jaar Italië) of samenwerken (je werkt samen toe naar consensus waarin ieders wensen zo volledig mogelijk tot uiting komen; je gaat 3 weken naar Tunesië). Iedereen heeft (bewust dan wel onbewust) zijn eigen voorkeurstijl, maar elke situatie vraagt om een andere stijl. Door jezelf af te vragen: ‘Hoe belangrijk is de relatie voor mij?’ en ‘Hoe belangrijk is het doel voor mij/hoe assertief moet ik zijn?’ Kun je aan de hand van dit model je strategie bepalen door de pijlen te volgen. Bijvoorbeeld als de relatie heel belangrijk is en het doel voor jou ook heel belangrijk is; is samenwerken een passende strategie. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan, maar wie weet biedt het uitkomst in het bepalen van de vakantiebestemming! 