Vorige week mocht ik een loopbaanassessment afnemen. Dat zijn altijd bijzondere opdrachten, een dag aan de slag met een medewerker aan de hand van verschillende opdrachten om te ontdekken wat iemand nodig heeft om te weten wat hij wil en om deze ambitie te realiseren. Deze kandidaat was slim en communicatief sterk, maar tegelijkertijd nam hij niet het eigen heft in handen en had hij moeite met zich kwetsbaar opstellen. Bij het schrijven van het advies werden deze punten nog duidelijker. De reden was onzekerheid over het gemis van een diploma op HBO niveau gekoppeld aan onzekerheid over snapvermogen, terwijl uit de capaciteitentest en al zijn handelen gedurende de dag bleek dat dit zeker op HBO niveau lag. Hoe mooi is het dan als je een mail van de kandidaat krijgt met daarin de tekst: ‘tijdens het lezen heb ik met regelmaat met een glimlach van herkenning op mijn gezicht gezeten.’ Dit maakt mij dankbaar dat ik dit werk mag doen.